Hvad er ÅOP?

Hvad er ÅOP og hvad betyder det?

Her får du et godt indblik i, hvad ÅOP er og hvordan det skal forståesHvad er ÅOP?

I de ”gode gamle dage”, blev lånerne ofte overrasket af en ekstremt høj tilbagebetalingspris på de lån, de havde optaget.

Ofte var renterne meget lave, og derfor fokuserede man meget på dette i lånoptagelsen. Hvad man ikke var klar over var, at der lån nogle etableringsomkostninger, som var meget høje. Derfor indførte man ÅOP – eller, Årlig omkostning i Procent, for at få en gennemskuelighed af de reelle omkostninger ved et lån.

Nu har man så faktisk en fælles, gennemskuelig nøgle for hvor dyrt det er at låne penge, og skal altså ikke bare tage højde for renten, som måske er lav. Penge er en vare, og for en vare skal der betales tilbage. Derfor er det ikke uden betydning, hvad ÅOP er, altså alle de omkostninger der løber på, i form af renter, stiftelsesgebyrer, afgifter, m.v., som du kommer til at betale i forbindelse med det lån du er ved at optage.

Det er kreditaftaleloven, og prismærkningsloven, som långiverne skal følge, og det kan koste dem dyrt ikke at overholde dette. Men, det er også dit eget ansvar at sikre, at loven er overholdt, når du skal optage et lån. Ikke at du skal være ekspert, men kig altid efter ÅOP, som tydeligt skal fremgå.

Således kan man konstatere, at ikke alene skal man holde øje med renten på lånet, og det månedlige beløb du skal betale, men også på ÅOP – den Årlige Omkostning i Procent. Der er mange steder du kan få en oversigt, når du skal optage lån, og det kan ikke anbefales nok, at du tjekker dette. Alle registrerede långivere er lovmæssigt forpligtede til at vise dette. Du skal naturligvis altid gå efter lånet med den laveste ÅOP, men sørg nu for at det er almindelig fornuft der råder samtidig, så du har tillid til långiveren. Det er jo dine penge.